Basisrecept bruine saus (1 liter)

Algemeen

Categorie: Bijgerecht
Bereidingstijd: 60+ minuten

Ingrediënten

- 1 ui
- 1 wortel
- 25 gram boter
- 1 teen look
- 50 gram gerookte spek
- 30 gram tomatenpuree
- 1 el bloem
- 0,1 l rode wijn
- 1 l water
- 55 gram kalsfond (poeder)
- 3 blaadjes laurier
- 4 takjes tijm
- Zwarte peperbollen
- Zout

Bereiding

Maak de ui en wortel schoon en snij ze in grote stukken. Smelt boter in een pot. Doe er de groenten, de fijngehakte look, het spek en de tomatenpuree bij. Voeg bloem toe en giet er daarna de rode wijn en het water bij. Strooi de kalfsfond er overheen en doe laurier, tijm en peperbollen in de pot.
Laat 65 minuten pruttelen en passeer de saus door een zeef. Kruid met zout naar smaak.