Asperges met Kalkoenfilet

Algemeen

Categorie: Hoofdgerecht
Goed voor: 4 personen
Bereidingstijd: 60+ minuten

Ingrediënten

  • 1,5 kg witte asperges
  • 2 kalkoenfilets (ca. 750g)
  • 200 g peultjes
  • 3 takjes peterselie
  • 3 takjes basilicum
  • 1 ui
  • 75 g parmezaanse kaas, geraspt
  • 50 g + 1 el koude boter
  • Suiker
  • Zout
  • Peper
  • 100 ml slagroom
  • 1 pakje hollandaise saus voor 125 g boter
  • 2 tl citroensap
  • 2-3 olie
  • 100 g gerookte magere hamblokjes

Bereiding

Was de asperges, schil ze en snijd de houtige uiteinden af. Breng de schillen en de houtige uiteinden met 1,5 liter water aan de kook en kook 10-15 minuten. Giet af en vang het kookvocht op. Dep de kalkoenfilets droog en snijd in ca. 12 stukken, Maak de peultjes schoon. Was de peterselie en de basilicum en schud ze droog. Hak de peterselie fijn. Snijd de basilicum (op een beetje na) in repen. Pel en snipper de ui. Breng het aspergekookvocht in een ruime pan met 1 eetlepel boter, 0,5 theelepel suiker en 1,5 theelepel zout aan de kook. Kook de asperges afhankelijk van de dikte 10-12 minuten in de pan. Neem de asperges uit de pan, laat ze uitlekken en leg ze in een ovenvaste schaal. Meet 200 milliliter aspergevocht af en houd apart. Kook de peultjes ca. 3 minuten op laag vuur in het overige aspergevocht.
Neem uit de pan laat uitlekken en verdeel ze naast de asperges in de ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Breng de slagroom, 200 milliliter aspergevocht en het hollandaise sauspoeder al roerend aan de kook. Klop er 50 gram koude boter in stukjes door. Neem de saus van het vuur en roer de helft van de parmezaan erdoor. Breng op smaak met citroensap en peper. Verdeel de saus over de groenten en strooi de rest van de parmezaan erover. Zet de schaal in de oven op een bakplaat en gratineer 10-15 minuten. Verhit de olie in een pan en bak de kalkoenfilets 2-3 minuten per kant tot ze goed gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper en houd ze warm. Bak de ui en de hamblokjes in het hete bakvet. Voeg het vlees weer toe en meng het geheel met de peterselie en de basilicum. Garneer met het overige basilicum. Lekker met gekookte aardappelen.

Bron: 
http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/hoofdgerechten/groentegerechten/asperges-met-kalkoenfilet.html