Asperges met Kalkoenfilet
Algemeen
Categorie: Hoofdgerecht
Goed voor: 4 personen
Bereidingstijd: 60+ minuten
Ingrediënten
- 1,5 kg witte asperges
- 2 kalkoenfilets (ca. 750g)
- 200 g peultjes
- 3 takjes peterselie
- 3 takjes basilicum
- 1 ui
- 75 g parmezaanse kaas, geraspt
- 50 g + 1 el koude boter
- Suiker
- Zout
- Peper
- 100 ml slagroom
- 1 pakje hollandaise saus voor 125 g boter
- 2 tl citroensap
- 2-3 olie
- 100 g gerookte magere hamblokjes
Bereiding
Was de asperges, schil
ze en snijd de houtige
uiteinden af. Breng de schillen en de houtige uiteinden met 1,5 liter water aan de kook en kook 10-15 minuten. Giet af en
vang het kookvocht op. Dep de kalkoenfilets droog en snijd in ca. 12 stukken, Maak de peultjes schoon.
Was de peterselie en de basilicum en schud ze droog. Hak de peterselie fijn. Snijd de basilicum (op een beetje na) in repen. Pel en
snipper de ui. Breng het aspergekookvocht in een ruime pan met 1 eetlepel boter, 0,5 theelepel
suiker en 1,5 theelepel zout aan de kook. Kook de asperges afhankelijk van de
dikte 10-12 minuten in de pan. Neem de asperges uit de pan, laat ze uitlekken en leg ze in een ovenvaste
schaal. Meet 200 milliliter aspergevocht af en houd apart. Kook de peultjes ca. 3 minuten op laag vuur in het overige aspergevocht.
Neem uit de pan laat uitlekken en verdeel ze naast de asperges in de
ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Breng de slagroom, 200 milliliter aspergevocht en het hollandaise sauspoeder al
roerend aan de kook. Klop er 50 gram koude boter in stukjes door. Neem de saus van het vuur en roer de helft van de parmezaan erdoor. Breng op smaak met citroensap en peper. Verdeel de saus over de groenten en
strooi de rest van de parmezaan erover. Zet de schaal in de oven op een
bakplaat en gratineer 10-15
minuten. Verhit de olie in een pan en bak de kalkoenfilets 2-3 minuten per kant
tot ze goed gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper en houd ze warm. Bak de
ui en de hamblokjes in het hete bakvet. Voeg het vlees weer toe en meng het
geheel met de peterselie en de basilicum. Garneer met het overige basilicum. Lekker met gekookte aardappelen.
Bron: http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/hoofdgerechten/groentegerechten/asperges-met-kalkoenfilet.html