Gevulde kalkoen met gehakt-champignonvulling

Algemeen

Categorie: Hoofdgerecht
Goed voor: 10-12
Bereidingstijd: 60+ minuten

Ingrediënten

- 1 kalkoen van 3 tot 4 kg
- Peper
- Zout
- 350 gram boter
- 8 grote plakken verse spek
- Haakkatoen of keukengaren
- 200 gram champignons
- 2 uien
- 4 sneetjes witbrood
- 1 ½ teentje knoflook
- 500 gram half-om-halfgehakt
- Nootmuskaat
- 15 takjes selderij
- 15 takjes peterselie
- 2 eieren
- 4 eetlepels slagroom

Bereiding

Maak de vulling en bestrooi de kalkoen van binnen en buiten met zout en peper. Schep de vulling in de buikholte en bind de kalkoen met haakkatoen op. Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter in een steelpan, schenk een beetje boter in een braadslede, leg de kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek. Schenk de rest van de boter er over en braad de kalkoen ongeveer 90 minuten in het midden van de oven. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvet.
Verwijder het ontbijtspek en braad de kalkoen in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar (de kalkoen is gaar als u een poot heen en weer kunt bewegen). Neem de kalkoen uit de oven, leg hem op een schaal en snijd hem aan tafel aan. (De braadtijd is afhankelijk van het gewicht van de kalkoen).


Bereiding van de vulling:
Maak de champignons schoon en hak ze grof (bewaar ere een paar voor de garnering).
Pel en snipper de ui. Verkruimel het brood. Verhit in een pan de helft van de boter en fruit de ui ongeveer 3 minuten. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de champignons toe en bak die ongeveer 3 minuten mee. Verhit in een koekenpan boter en bak het gehakt hierin bruin.
Roer de champignons en het brood erdoor en voeg zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Doe het gehakt in een kom en laat het afkoelen. Knip de blaadjes van de selderij en de peterselie fijn. Klop in een kommetje de eieren met de slagroom los en meng de kruiden en het ei door het gehaktmengsel. Vul de kalkoen hiermee. Halveer de gebraden kalkoen en garneer met de achtergehouden gebakken champignons.