Maak de vulling en bestrooi de kalkoen van binnen en buiten
met zout en peper. Schep de vulling in de buikholte en bind de kalkoen met
haakkatoen op. Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter in een steelpan, schenk een
beetje boter in een braadslede, leg de kalkoen erin en bedek hem met
ontbijtspek. Schenk de rest van de boter er over en braad de kalkoen ongeveer
90 minuten in het midden van de oven. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvet.
Verwijder het ontbijtspek en braad de kalkoen in ongeveer 15 minuten goudbruin
en gaar (de kalkoen is gaar als u een poot heen en weer kunt bewegen). Neem de
kalkoen uit de oven, leg hem op een schaal en snijd hem aan tafel aan. (De
braadtijd is afhankelijk van het gewicht van de kalkoen).
Bereiding van de vulling:
Maak de champignons schoon en hak ze grof (bewaar ere een paar voor de
garnering).
Pel en snipper de ui. Verkruimel het brood. Verhit in een pan de helft van de
boter en fruit de ui ongeveer 3 minuten. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de
champignons toe en bak die ongeveer 3 minuten mee. Verhit in een koekenpan
boter en bak het gehakt hierin bruin.
Roer de champignons en het brood erdoor en voeg zout, peper en een snufje
nootmuskaat toe. Doe het gehakt in een kom en laat het afkoelen. Knip de
blaadjes van de selderij en de peterselie fijn. Klop in een kommetje de eieren
met de slagroom los en meng de kruiden en het ei door het gehaktmengsel. Vul de
kalkoen hiermee. Halveer de gebraden kalkoen en garneer met de achtergehouden
gebakken champignons.