Koningshapje met kalkoen

Algemeen

Categorie: Bijgerecht
Goed voor: 4 personen
Bereidingstijd: 40-60 minuten

Ingrediënten

- 600 gram kalkoenfilet
- 1 l gevogeltebouillon
- 500 gram champignons
- 25 gram boter
- ½ citroen
- Zilverpapier
- 0,05 l water
- Peper
- Zout
- 30 gram bloem
- 200 gram kalkoengehaktballetjes (voorgegaard)
- 2 eieren
- 0,05 l room
- 1 vel bladerdeeg
- 10 rode peperbolletjes
- 3 takjes peterselie

Bereiding

Kook de kalkoenfilet 8 minuten in de bouillon. Hou het vocht bij, laat het vlees uitlekken en snij in stukken. Snij de champignons in schijven. Wrijf een pot in met boter en doe er de champignonschijven in. Giet het sap van een halve citroen en een scheutje water erbij en dek af met zilverpapier. Zet de pot op een hoog vuur en laat 10 minuten garen. Kruid met peper en zout.
Schep de champignons eruit en meng het vocht met 5 deciliter van de bouillon. Smelt boter in een pot, voeg bloem toe en laat drogen. Voeg langzaam de champignonbouillon toe en blijf roeren tot de saus bindt. Doe de kalkoenstukjes, de champignons en de balletjes erbij en laat doorkoken. Meng een eierdooier met room en roer onder de saus. Doe er een flink snufje zout en peper bij en draai het vuur lager.
Rol het bladerdeeg open en steek er acht vierkantje lapjes uit. Prik met een vork gaatjes in vier lapjes zodat ze niet opblazen in de oven. Klop een ei los en smeer alle bladerdeegjes in. Plet de rode peperbolletjes en strooi ze over de niet-ingeprikte lapjes. Zet de bladerdeegjes 8 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Serveer de vol-au-vent tussen twee lapjes bladerdeeg en werk af met peterselie.

Bron: Over Kalkoen